In De Toekomst Denken

Innovatie bij gevestigde organisaties.

Veel gevestigde organisaties opereren op basis van  gestandaardiseerde processen, eindeloos vergaderen en in het verleden opgebouwde kennis en ervaring. Een dogmatische benadering die organisaties ten gronde kunnen richten. Denk daarbij aan Kodak, Nokia, Free Record Shop, OAD etc. Vroeger was het leven vooral lokaal en lineair, tegenwoordig globaal en exponentieel en de explosieve snelheid van veranderen neemt alleen maar toe.

Waartoe exponentiële innovatie en veranderende klantscenario’s kunnen leiden wordt prachtig uiteengezet door Peter Diamandis in zijn “6D’s Exponential Framework”. De “6D’s” vormen in feite een kettingreactie van technologische progressie die ertoe leidt dat de nieuwste technologie tegen extreem lage kosten ter beschikking komt van iedereen terwijl “vroeger” alleen grote bedrijven zich dit konden veroorloven. (democratisering van hightech)

Startups.

Startups hebben geen last van een “status quo”, reputatie of faalangst en pionieren continu met de nieuwste technologische mogelijkheden. Op basis van die nieuwe technologie fantaseren ze er lustig op los hoe een bestaande bedrijfstak beter kan functioneren en groeien waarbij de focus ligt op het ontwikkelen van een optimale klantwaarde propositie.  Verder opereren ze op basis van een minimale kostenstructuur, experimenteren en creëren compleet nieuwe producten en diensten en gieten het geheel in een creatief business model.  Op deze wijze zijn ze in staat bestaande bedrijfstakken compleet  te slopen.

Toekomst Denken

Het eerder genoemde “fantaseren” door startups is in feite het analyseren van gewenste toekomstscenario’s op basis van exponentiële technologie en mogelijke use-cases, ofwel “Toekomst Denken”. Frank Diana heeft hiervoor een soort roadmap bedacht. Een prachtige “visual” die de “Science and Technology Foundation”, de “Innovation Accelerators” en “Future Scenario’s” beschrijven.  (zie hieronder)

Wat je echter in de “visual” niet ziet zijn de mogelijke combinaties tussen de diverse componenten en tot welke toekomstscenario’s deze zouden kunnen leiden. Door het verbinden van de diverse componenten (connecting the dots) ben je in staat toekomstscenario’s verder uit te werken zoals hieronder weergegeven.

Het lijkt nogal overweldigend en complex maar als je elke “thread” volgt krijg je een duidelijker plaatje.  Elke “dot” is in feite een innovatie component en door ze met elkaar te combineren creëer je meerwaarde. Vanwege de combinatorische impact ontstaan geweldige mogelijkheden omdat veel van deze innovatie componenten op korte termijn daadwerkelijk gerealiseerd kunnen worden en creatieve geesten in staat stellen de meest fantastische combinatorische scenario’s te ontwikkelen.

Hierboven wordt de “visual” van “thread”1 weergegeven.  Door het combineren van “Science and Technology Components/Innovation Accelerators” (blauw) met een viertal “Future Scenario’s” (oranje) wordt een “Autonomous Vehicles” scenario mogelijk. Dit “Autonomic Vehicle” zelf wordt op zijn beurt een reguliere innovatie component waaruit zeer snel (exponentieel) andere nieuwe toekomstscenario’s kunnen ontstaan zoals b.v. Transport 2.0, Het Logistieke Internet etc.

Meer informatie:schrijf je in voor het volgende gratis Innovatie Spreekuur.

Adres
Zutphenseweg 6
7418 AJ
Deventer

Powered by