Startup LokaalLoyaal: de burger aan zet!

Waar de afgelopen jaren globalisering, schaalvergroting en anonimiteit een vlucht nam, lijken lokale initiatieven nu de markt weer om te keren. Globaal wordt lokaal! Ook bij ondernemers én bewoners om ons heen zien we verandering. LokaalLoyaal is een platform dat de burger weer in verbinding zet met zijn directe omgeving, door een wisselwerking van vraag en aanbod.

De app LokaalLoyaal: hoe het begon

In mijn woonplaats Lochem is Lovink, “de mooiste boekhandel van Nederland,” gevestigd. Een typisch lokale en authentieke winkel. Daar staat nu een generatiewissel op stapel en in de huidige tijd is het moeilijk om daar financiering voor te krijgen. Toch moeten we er niet aan denken dat zulke winkels uit de het straatbeeld verdwijnen. Hierover hadden Harry Romkema en ik al twee jaar geleden gesprekken en sinds die tijd denken we na over hoe we de burger weer bij de lokale ondernemers kunnen betrekken. Toen ik afgelopen paasweekend op bezoek was bij vrienden in Haarlem werd voor mij veel duidelijk. Hoewel online shoppen in “het westen” duidelijk verder ontwikkeld is dan hier bij ons in ‘het oosten’ (onze vrienden laten bijvoorbeeld al bijna 15 jaar de boodschappen door Albert Heijn thuisbezorgen, terwijl dat bij ons in Lochem zelfs nu nog steeds niet kan!), was het die zaterdag ongelooflijk druk in de binnenstad van Haarlem! Blijkbaar zoeken al die mensen toch iets, terwijl ze misschien niet eens echt iets nodig hebben. Voor mij maakte het duidelijk: de binnenstad trekt mensen aan, als er maar iets geboden wordt! Met die gedachte in ons achterhoofd zijn we aan de slag gegaan.

Huidige fase: app LokaalLoyaal online

Harry was inmiddels bezig met De Gasfabriek en heeft mij daar in contact gebracht met Christian Versloot. Dat klikte meteen en binnen de inspirerende omgeving van de Gasfabriek hebben we samen het idee LokaalLoyaal verder uitgewerkt, met als trotse resultaat dat sinds enkele maanden onze App in de App Store te downloaden is! Waarbij gezegd moet worden dat Christian de hele tool programmeert en dus echt dingen “maakt”. Maar trots was ik wel!

Inmiddels zijn we in Lochem en Deventer met een pilot gestart. De techniek werkt en nu is het zaak om te kijken hoe de app ervaren wordt. Inmiddels doen ongeveer 60 ondernemers mee en zijn we net de grens van 1.000 gebruikers gepasseerd! Op basis van de nuttige feedback die we van zowel de ondernemers als de gebruikers kregen is inmiddels alweer versie 1.6 een feit.

Op dit moment komt de inhoud van de app nog vooral van de winkeliers. Wat en wanneer is er iets te doen? Denk aan een lezing van een schrijver, een modeshow, de nieuwe collectie die binnengekomen is of de soep en het broodje van de dag. Activiteiten kunnen heel eenvoudig door de winkelier in de app geplaatst worden en zo bekend worden gemaakt bij alle gebruikers in de omgeving. Daarmee wordt de gebruiker verrast en zo wordt een bezoek aan de binnenstad weer een echte belevenis.

In de toekomst zijn bewoners loyaal aan lokale winkels

In de toekomst willen we “de burger aan zet” echt invulling gaan geven. De burger die aangeeft dat hij het leuk zou vinden als er een jazzfestival op de markt wordt georganiseerd, of dat hij graag een sportzaak in zijn stad wil hebben. Op het moment dat meerdere gebruikers dat vinden, ziet een ondernemer dat er belangstelling voor is. Het eerste publiek en daarmee succes is quasi-verzekerd! Maar het kan ook nog verder gaan. Als er veel gebruikers komen die toezeggen voor een bepaalde omzet bij bijvoorbeeld de lokale boekhandel te besteden, kan die leuke boekhandel blijven bestaan en zijn positie tegenover een bank zal ook steviger worden. Kortom: de burger bepaalt hoe zijn of haar binnenstad eruit komt te zien. En dan wordt de burger automatisch loyaal aan “zijn” lokale winkels.

Download en doe mee

Natuurlijk willen we nu verder groeien en ook in andere steden ondernemers uitnodigen deze app te gebruiken. Naast dat wij waardevolle feedback krijgen, is het ook voor ondernemers een eenvoudige en gebruiksvriendelijke tool om de inwoners, maar zeker ook de bezoekers van je stad, te attenderen op jouw winkel middels een speciaal aanbod of een actie. Probeer het gerust een aantal maanden gratis uit en ervaar hoe makkelijk het is om met je (potentiële) klanten in contact te komen.

Op www.lokaalloyaal.nl is alle informatie te vinden!

Adres
Zutphenseweg 6
7418 AJ
Deventer

Powered by