De nieuwe Lokale Energiemarkt – HanzeNet

Door: Willem Poterman

Platform Business is een businessmodel dat waarde creëert door het (betaald) delen van producten en diensten waarin letterlijk iedereen kan participeren. Het Airbnb-platform transformeert een privéwoning in vrij te boeken accommodaties voor iedere consument en Uber biedt een identiek businessmodel met privé auto’s voor vervoer. Ze maken de deeleconomie mogelijk door via een slim (virtueel) platform bezittingen aan te bieden aan anderen die deze tijdelijk nodig hebben en deze niet zelf willen of kunnen kopen.

Product versus platform

De komende jaren verwachten we een explosie van innovatie en waardecreatie, aangewakkerd door een nieuw golf van echte innovatieversnellers, die zorgen voor een radicale verandering in bijna elke tak van industrie en overheid. Platform Business is het logische vervolg op de ontwikkeling van onder andere mobiele technologie, apps, cloud computing, en sociale media en zal uiteindelijk uitmonden in nieuwe creatieve businessmodellen met een prominente rol voor IoT technologie. (Internet of Things)

En… er staan veel nieuwe businessmodellen in de steigers waar IoT een hoofdrol speelt:

  • City as Platform: the Smart City
  • HealthCare as Platform: Mobile Health
  • Energy as Platform: het eerlijk delen van energie op lokaal niveau!

Energie als Platform

Vorig jaar juni schreven we de blog “Ongelooflijk veel Energie in de Hanze Deeleconomie,” nu is het tijd voor de volgende stap, de implementatie.

Bij de Gasfabriek geloven we dat een energie-platform (lokale opwek, besparing, distributie, handel, monitoring) de volgende stap is in de democratisering van de energiewereld. De energiedistributie is de afgelopen 50 jaar nauwelijks veranderd en was een gecentraliseerde infrastructuur gecontroleerd door grote energieleveranciers en regionale netbeheerders. Maar nu?
Energiebronnen met lokaal opgewekte groene energie gaan het ecosysteem van de energiesector volledig op z’n kop zetten! Energie-efficiëntie; vraag gerelateerde levering; gedistribueerde opwek van energie met zonnepanelen en windmolens; lokale opslag met accu’s; slimme thermostaten; vocht- en tochtsensoren… Allemaal vereisen ze een nieuwe, lokale beheers- en transactie-infrastructuur waar het realtime delen van energie de nieuwe standaard wordt. Een infrastructuur waarin vele lokale energiebronnen samen evolueren tot een gedecentraliseerde deeleconomie.

HanzeNet: het platform voor energie

Om die infrastructuur te realiseren willen we in de Gasfabriek een energieplatform ontwikkelen, het HanzeNet. Zoals de autobezitter/passagier via Uber – en huiseigenaar/bezoeker via Airbnb onderling waarde uitwisselen, zal ons platform de lokale energieleveranciers en afnemers in staat stellen onderling op wijkniveau energie te verhandelen, waarbij het platform optreedt als serviceprovider. Het businessmodel achter het platform zal zodanig worden ingericht, dat de energiewinsten ten goede komen aan de lokale deelnemers en het doorontwikkelen van deze deeleconomie.

Voor het realiseren van een optimale balans tussen beschikbaarheid van de diverse lokale energie bronnen en lokale vraag, maken we gebruik van het HanzeGrid, een te ontwikkelen micro-Smart Grid voor de lokale deeleconomie waarmee we de deelnemers onderling energie uit laten wisselen in onze lokale energiemarkt (zie ook dit voorbeeld in de US). Voor het opzetten van een functioneel grid zouden we het IBM Watson IoT Platform kunnen gebruiken.

Blockchain in het HanzeNet

In ons HanzeNet gebruiken we blockchaintechnologie om lokale uitwisseling en betaling van energie te registreren. De Gasfabriek startup Coinversable heeft inmiddels ervaring opgedaan met blockchain toepassingen en werkt aan een eerste lokale implementatie: deelnemers in het HanzeNet betalen elkaar bij voorkeur niet in Euro’s maar in tokens. Betalingstransacties worden via de blockchain gerealiseerd. Met de token de Hanze worden alle spelers in deze deeleconomie in staat gesteld met elkaar te handelen – niet alleen energie, maar letterlijk alles. Omdat wij denken dat daarmee de lokale economie een flinke boost te geven is.

HanzeApp en IoT

Communicatie tussen de deelnemers in het HanzeNet vindt plaats middels webapps en native apps. Hierbij moet je denken aan apps voor het instellen van je profiel, het kiezen van energiebronnen en de continue monitoring van energiebronnen en verbruik binnen het HanzeNet. The CodeCrew, een andere startup bij de Gasfabriek heeft inmiddels een energiemonitoring-app “Voorstroom” in ontwikkeling voor diverse energiebronnen (bijvoorbeeld windmolens en zonnepanelen) en slimme meters die we prima kunnen integreren in het HanzeNet.

Voor het meten van energiebronnen, slimme meters, thermostaten etc. en communicatie met het HanzeGrid gebruiken we IoT-sensoren. Waar deze nog niet commercieel beschikbaar zijn maken we deze zelf, door gebruik te maken van Raspberry PI kits die door studenten ontworpen en geassembleerd kunnen worden.

Het HanzeNet – de echte Lokale DeelEconomie!

Wij geloven dat we de energiemarkt kunnen transformeren in een collaboratie gedreven lokale waarde community!

Wil je actief meewerken om samen met ons het HanzeNet te realiseren, laat het ons weten door te reageren of een e-mail te sturen naar hanzenet@degasfabriek.com.

Adres
Zutphenseweg 6
7418 AJ
Deventer

Powered by