Voorstroom Pilot: Afsluiting productieperiodes

Samen met Greenchoice en de zeven deelnemende energiecoöperaties* zitten we midden in de pilot voor de doorontwikkeling van Voorstroom. In het bijzonder wordt het proces rondom het afsluiten van een productieperiode van een postcoderoos project onder handen genomen.

Afgelopen woensdagavond 13 december zijn er vanuit verschillende hoeken en gaten van Nederland weer afgevaardigden van de deelnemende coöperaties naar Business Innovatie Campus De Gasfabriek in Deventer afgereisd om samen de pilot tot nu toe te evalueren en vooruit te kijken naar het einde van dit jaar, wat voor de meeste coöperaties het einde van de huidige productieperiode betekend.’

Het was een gemoedelijke en productieve avond waar veel kennis is uitgewisseld en nuttige feedback is geleverd op Voorstroom. De ondersteuning voor het proces zit volledig in Voorstroom: van het opvragen van gegevens bij de deelnemers en het geautomatiseerd bijwerken van meetdata, tot aan het genereren, ondertekenen en versturen van de benodigde documenten die de energieleverancier nodig heeft om de regeling toe te passen.

De coöperaties zijn het erover eens dat dit hen veel werk uit handen neemt, waardoor ze verwachten voor meer projecten de (postcoderoos)administratie te kunnen voeren. Dat is natuurlijk fantastisch, want dit is één van onze belangrijkste doelstellingen: het vergroten van de schaalbaarheid van energiecoöperaties.

Een andere belangrijke reden voor de coöperaties om Voorstroom te gebruiken is het meer betrekken van de deelnemers bij het initiatief. Hierin voorziet onder andere de Voorstroom App, die de deelnemers de mogelijkheid geeft om de eigen participatie in het initiatief te volgen.

Uiteraard blijven er altijd aanvullende wensen. Een idee is om hiervoor een gebruikersgroep op te richten waarin coöperaties kunnen plaatsnemen en onderling wensen en prioriteiten kunnen bepalen.

* De coöperaties die deelnemen aan de pilot zijn: LochemEnergie, EMEC, Energiecoöperatie Zonnedael, Zonnecollectief Tuindorp Hengelo, Ecostroom, Deventer Energie en BerkellandEnergie.

Adres
Zutphenseweg 6
7418 AJ
Deventer

Powered by