Peter de Witte wil met Wheelflow liften nieuw leven inblazen

“Het liefst zou ik er eigenlijk gewoon continu mee bezig zijn.”

Een softwareontwikkelaar die net zo gemakkelijk een app bouwt als een complete start-up neerzet. En nog succesvol is ook. Kan dat? Zeker weten! Ondernemer Peter de Witte is er het levende bewijs van. Met zijn digitale platform Wheelflow wil hij liften nieuw leven inblazen. De Gasfabriek is de perfecte locatie voor zijn start-up: “Deze plek is een broeiput van ondernemers. Door te sparren kun je gebruikmaken van elkaars expertise. Zo bereik je zoveel meer dan wanneer je alles alleen moet doen.”

Carpoolen is het nét niet

“Wheelflow is eigenlijk ontstaan vanuit een stuk frustratie. Ik liep ertegenaan dat mobiliteit weer leuk en prettig moet zijn. Je kunt tegenwoordig lekker vlot je auto instappen, maar op je bestemming moet je eerst nog op zoek naar een parkeerplek. Onderweg sta je vaak in de file, en je bent ook nog eens aan het vervuilen. Dat wringt. Bij mij deed het dat in elk geval wel. En het wordt alleen maar erger. Ik dacht: hier moet toch een oplossing voor te vinden zijn? We zijn er al achter dat carpoolen niet helemaal het antwoord is. Het idee is goed, maar bij de uitvoering is het toch te veel geregel. Je moet iemand vinden die precies jouw traject rijdt, je moet afbellen als je ziek bent, et cetera. Met als gevolg dat niemand het doet. We willen allemaal gemak, snelheid, en het liefst met één druk op de knop alles kunnen regelen. Zo kwam ik op Wheelflow: een systeem met haltes. Dat zijn eigenlijk gewoon coördinaten, altijd zichtbaar in de app. Sta je bij zo’n halte, dan geef je in de app aan dat je opgehaald wilt worden. Iedere gebruiker die op dat moment in de auto zit en in de buurt van jouw halte is, krijgt dan een pushbericht. Accepteert iemand, dan kun jij met hem meerijden totdat je bij een andere halte weer uitstapt.”

Geen BlaBlaCar

Gemak? Check. Snel? Check. Met één druk op de knop? Check. In de app is een systeem ingebouwd waarbij je als meerijder meteen kunt afrekenen bij de bestuurder. Je rijdt altijd van halte naar halte, dus de prijs is gemakkelijk te berekenen. Toch is Peter niet de eerste die een soortgelijk systeem heeft bedacht. BlaBlaCar wordt door heel Europa gebruikt, en werkt toch precies hetzelfde? Niet helemaal, zegt Peter. “BlaBlaCar richt zich op lange afstanden. Daarmee kun je een rit van Amsterdam naar Parijs vinden. Wheelflow is gericht op de kortere afstanden. Van Deventer naar Apeldoorn, of zelfs van Deventer naar Twello. Als er uiteindelijk écht veel gebruikers zijn, dan is de kans dat iemand je even op kan pikken voor zo’n klein stukje erg groot.”

Eerst richten op evenementen

Maar het aantal gebruikers moet natuurlijk langzaamaan groeien. Daarom richt Peter zich eerst op evenementen zoals festivals en concerten. “Daarmee is de bestemming al gebundeld: je hebt bijvoorbeeld vier mensen die allemaal naar Lowlands willen. Waarom zou je dan in één lange sliert auto’s, eigenlijk achter elkaar aan, naar zo’n festival rijden? Door een auto te delen kun je de kosten delen, niet alleen voor de brandstof maar ook de parkeerkosten. Je hoeft maar één keer te zoeken naar een parkeerplek, én je bent ook nog eens milieubewust bezig. Daarnaast ontmoet je nieuwe mensen, nóg een pluspunt. Met zo’n festival als gezamenlijke eindbestemming heb je gegarandeerd een raakvlak met degene met wie je in de auto zit. Meteen iets om over te praten, dus.”

Ieder vrij moment

Op dit moment werkt Peter samen met zijn compagnon Wietse aan Wheelflow. Maar tijd blijft altijd een lastige kwestie. “Doordat we op dit moment nog geen omzet draaien, kan ik er niet fulltime aan werken. Ik moet mijn gezin onderhouden, en daar moet ik natuurlijk wel geld voor verdienen. Maar ieder vrij uur dat ik heb, steek ik in Wheelflow. Eén dag per week maak ik er sowieso vrij voor. Ik ben er zó van overtuigd dat dit een goed concept is, het liefst zou ik er eigenlijk gewoon continu mee bezig zijn.”

Expertise van andere ondernemers

Dat het concept van Wheelflow potentie heeft, is iets wat meer partijen inzien. Onlangs is er subsidie toegekend van de Provincie Overijssel voor onder andere marketingactiviteiten. Daarnaast helpt Rabobank Salland met het ontwikkelen van de eerste pilot. “De achterkant is er, het systeem staat. Het gaat nu om het ontwikkelen en bouwen van de app. Kleine stapjes, maar wel allemaal even belangrijk. Ik weet zeker dat ik dit zonder de steun vanuit de Gasfabriek nooit had gekund. Of in elk geval sowieso niet in het tempo als waarin het nu gaat. In je eentje zit je zo onwijs te ploeteren. Bij de Gasfabriek kan ik sparren en gebruik maken van de expertise van andere ondernemers. Ik ben een softwareontwikkelaar, maar bijvoorbeeld geen marketingman. Doordat je met zoveel ondernemers bij elkaar zit, heb je een groot netwerk om je heen. Even binnen kunnen lopen en vragen hoe een ander iets aan zou pakken, dat is echt van onschatbare waarde.”

Adres
Zutphenseweg 6
7418 AJ
Deventer

Powered by