AI en Big Data bij buurman AkzoNobel: onderzoek door Aime

Big data en Artificial Intelligence hebben in de komende jaren een enorme invloed op het werk van mensen. Maar ook de interactie tussen bedrijf en klant verandert doordat steeds rijkere informatie beschikbaar komt. Gasfabriek-startup Aime specialiseert zich in het aanzwengelen van hun grote datasets om bedrijven een stap verder te zetten.

AkzoNobel Specialty Chemicals, de Deventer tak van de chemische multinational AkzoNobel, heeft in de periode augustus en september door Aime een feasibility study laten uitvoeren. In dit onderzoek is er gekeken naar het huidige datalandschap van AkzoNobel. Op basis van de studie heeft Aime kansen bepaald waar Artificial Intelligence en Big Data de interactie met klanten van AkzoNobel kunnen verbeteren.

Op 20 september werden de resultaten gepresenteerd in Deventer.

4 fasen van AI en Big Data

Aime’s vier-fasen-model van AI en Big Data heeft een grote rol gespeeld in dit onderzoek. Het model laat in één keer zien waar een organisatie zich op dat moment bevindt op het spectrum ‘onbekend’ naar ‘volledig rondom big data gebouwd’. Het bestaat uit de volgende fasen:

  1. Bewustwording: big data bestaat ook binnen uw organisatie en is kritiek voor het inzetten van AI. AI-modellen, op zijn beurt, zijn vervolgens potentieel ontwrichtend voor business. In fase 1 wordt bewustwording gecreëerd. Uw organisatie wordt ‘aangescherpt’ om in de markt van de toekomst te denken. Onze workshop is onderdeel van deze fase. Herkent u de kansen in uw data?
  2. Van start gaan: in fase 2 worden de kansen voor de business van het bedrijf rond big data en AI in kaart gebracht en datastromen inzichtelijk gemaakt. Er ontstaat een fundament waarop doorgebouwd kan worden. Ligt uw data ook overal? Aime brengt de stromen bij elkaar.
  3. Nieuwe toepassingen ontdekken: Aime is onderdeel van BIC de Gasfabriek in Deventer, een campus gespecialiseerd in innovatie. We bedenken nieuwe toepassingen die uw bedrijf nu én over vijf jaar verder helpen. In fase drie bedenken we nieuwe toepassingen en genereren we voor één van deze een ‘quick win’, die we vervolgens iteratief opschalen.
  4. Opschalen: de in fase drie ontwikkelde software blijkt daadwerkelijk waarde toe te voegen. Op basis van het fundament van fase 2 bedenken we nieuwe toepassingen die we op dezelfde manier gaan ontwikkelen. Aan de hand van data voorbereid zijn op de toekomst!

Het op wetenschappelijk onderzoek naar de adoptie van IT-systemen geïnspireerde fasenmodel laat het toe dat organisaties, afhankelijk van hun digitale volwassenheid, bij iedere fase instromen. Een fase overslaan kan echter niet. Aan de hand van dit model kan Aime ook voor uw organisatie een AI/Big Data innovatietraject vaststellen. Interesse? Neem dan contact met ons op. De ☕ staat klaar in Deventer!

Workshop AI en Big Data

Zelf ontdekken wat Artificial Intelligence en Big Data voor uw organisatie kunnen betekenen? En – misschien nog wel belangrijker – hoe deze technologieën impact op uw leven hebben en krijgen? Volg Aime’s workshop AI en Big Data. De volgende editie is op 19 oktober. Info en aanmelden: meetaime.com/workshop

Adres
Zutphenseweg 6
7418 AJ
Deventer

Powered by