590 zonnepanelen maken van De Gasfabriek een Zonfabriek

Het mooie weer heeft Nederland bereikt. Het aantal zonuren lag eind maart en begin april uitzonderlijk hoog. Werk aan de winkel dus! In opdracht van De Gasfabriek plaatst installatiebedrijf Pactum, onder leiding van Erik Jansen, maar liefst 590 zonnepanelen op het dak van het Kantoorgebouw van De Gasfabriek Campus. De komst van het zonnedak sluit aan bij het streven om de campus groener en duurzamer te maken.

“De installatie moet over een week of zes up-and-running zijn”, aldus Erik. Momenteel wordt er met drie á vier personen gewerkt aan de plaatsing van het zonnedak. De eerste weken wordt de hardware aangesloten en daarna volgt de aansluiting van het monitoringsysteem. “Natuurlijk binnen de geldende coronavoorschriften”, geeft Jankees Klapwijk van PM Energie aan, trekker van de Zonfabriek. Tijdens de aanloopperiode is PM Energie, als voorloper op de Zonfabriek, verantwoordelijk geweest voor de adviserende en coördinerende zaken, zoals het aanvragen van subsidies en afhandelen van voorschriften en regelgeving.

De panelen hebben een vermogen van 300 watt per stuk, waarmee genoeg energie opgewekt kan worden voor zo’n 50 huishoudens per jaar. Het kantoorgebouw wordt op deze manier volledig zelfvoorzienend. Het mooie aan de komst van het zonnedak is dat er ook nieuwe experimenten en proposities getest kunnen worden door energiestartups van De Gasfabriek.

Diverse startups spelen in op deze ontwikkeling waaronder HanzeNet met de innovatieve HanzeBox. De HanzeBox biedt in eerste instantie basisfunctionaliteiten zoals het meten en prettig visualiseren van energiestromen. In het najaar begint de ontwikkeling van de energie marktplaats waarbij de HanzeBox het mogelijk maakt om onderling energie te verhandelen. De HanzeBox maakt gebruik van blockchain technologie, ontwikkeld door Coinversable, ook een startup bij de Gasfabriek.

Klinkt dat ingewikkeld? Wees gerust,  we vertellen je er graag meer over als we het eerste experiment op het dak hebben afgerond.

Omdat we bij De Gasfabriek groot liefhebber zijn van de nieuwste technieken wordt dit ook binnen deze installatie toegepast. Zo wordt er gewerkt met de nieuwste ‘Solar Edge omvormers’. Met deze techniek kunnen we per paneel het functioneren inzien en de gegevens real time bijhouden. We hopen een zonnige zomer tegemoet te gaan!

 

Adres
Zutphenseweg 6
7418 AJ
Deventer

Powered by