De Gasfabriek – een sprong naar het verleden

De Gasfabriek is nu een broedplaats vol creatieve ondernemers, innovatieve bedrijven en succesvolle startups. We maken we een sprong naar het verleden om meer over de historie te vertellen van deze levendige locatie.

Wist je dat allereerste Gasfabriek van Deventer niet aan de Zutphenseweg stond? In de 18e eeuw steeg groei en populariteit in de gasafzet en verbeterde het transport van de fabriek naar de klant. In Nederland kreeg elke grote stad zijn eigen gasfabriek, ook Deventer. In 1857 werd de eerste Deventerse Gasfabriek opgericht aan de Raambleek. Een gunstige plek de aanvoer van kolen en dichtbij de gebruikers.

In 1857 werd de allereerste Deventerse Gasfabriek gebouwd aan de Raambleek. Nadat de vraag naar gas bleef groeien was de bevolking de vervuiling naast de binnenstad zat. Er werd gekozen voor een nieuwe locatie; ‘Het Molenblok’ aan de Zutphenseweg. In 1910 werd het terrein gebouwd naar een ontwerp van stadsarchitect C. Holgen. De Gasfabriek bestond uit een serie gebouwen in een combinatie van chalet- en neo-renaissancestijl.

Adres
Zutphenseweg 6
7418 AJ
Deventer

Powered by