Innovatieve vibe van De Gasfabriek trekt ondernemers aan

Overal in het land schieten innovatieve bedrijvenparken uit de grond. Een aantal is zeer succesvol terwijl andere parken een zieltogend bestaan leiden. Alles draait volgens Rob ten Berge, een van de oprichters van de innovatiecampus De Gasfabriek in Deventer, om het creëren van de juiste mix tussen startups, scale-ups, dienstverleners, onderwijs en overheid. Daarmee ontstaat een vibe die zorgt voor een bruisende werkomgeving die nieuwe innovatieve IT-bedrijven aantrekt.

Meer dan 50 ondernemingen

Sinds de start in 2015 is De Gasfabriek Deventer uitgegroeid tot een begrip in de wijde omgeving. Er zijn meer dan 50 ondernemingen gevestigd op het terrein. Onlangs opende de Europese techgigant team.blue  een nieuw kantoor op de campus als werk- en ontmoetingsplek voor medewerkers in de regio Oost-Nederland.

Rob ten Berge werkt sinds januari veel vanuit ‘Het Kantoor’ het voormalige pand van het regionale energiebedrijf Salland dat later Essent werd. Verder staan op het terrein van de Gasfabriek campus de oude historische gebouwen van de gasfabriek waar uit kolen gas werd gemaakt voor Deventer. Sinds de overstap naar aardgas waren deze gebouwen buiten gebruik en dienden ze vaak alleen nog als opslagruimte.

De Gasfabriek – Innovatie

In 2015 startte Ten Berge met een klein clubje ondernemers het innovatiecentrum van de Gasfabriek. Deze ervaren ondernemers zagen dat de wereld veranderde en IT een groot deel van de bestaande businessmodellen zou ontwrichten.

‘We hadden toen het idee: er moet wat veranderen, kunnen we dat niet met zijn allen oppakken? De gemeente Deventer wees ons op kantoorruimte in het voormalige Essent gebouw. Hier huurden we een gang in het verder leegstaande gebouw. Alles was oud en versleten en het leek wel of we daar anti-kraak zaten.’

Het innovatiecentrum de Gasfabriek ging voortvarend aan de slag met nieuwe businessmodellen en al snel kwamen de eerste opdrachten binnen en werd de eerste IT-startup neergezet. ‘Uiteindelijk vroeg de gemeente of we ook interesse hadden in de koop van het voormalige Essentgebouw, nu ‘het Kantoor’. Vanuit de innovatieactiviteiten kwamen we in contact met meerdere ondernemers. Uiteindelijk hebben we met 8 ondernemers de panden van de Gasfabriek gefaseerd gekocht in 2015 en 2016.

Samen met 1618Vastgoed hebben we de onder historisch erfgoed vallende gebouwen, het Apparatengebouw, het Ketelhuis en het Metergebouw, gekocht en fors verbouwd en geheel in industriële sfeer aangepast. Uiteindelijk is de Gasfabriek als geheel feestelijk geopend in oktober 2017.’

Rob ten Berge

Mede-oprichter innovatiecampus De Gasfabriek

 

Het hele interview lezen? Klik dan hier. 

Adres
Zutphenseweg 6
7418 AJ
Deventer

Powered by