Symposium energietransitie “BEWONERS AAN ZET!”

Symposium energietransitie “BEWONERS AAN ZET!”

Een symposium over de kracht van lokale belangengroepen bij duurzame energietransities in de gemeenten Apeldoorn, Deventer, Zutphen, Lochem, Voorst, Brummen en Epe met internationale voorbeelden uit Duitsland en Denemarken.

Bent u benieuwd naar het opzienbarend succesverhaal achter de geslaagde energietransities in Samsø, Saerbeck en Freiburg ? En hoe het denken over een vernieuwend economisch model zich heeft kunnen ontwikkelen tot een aantal duurzame bewonersinitiatieven in de Cleantech Regio?

Kom dan op dinsdag 13 maart 2018 tussen 11.00 en 17.00 uur naar het symposium:

BEWONERS AAN ZET !

Locatie: Gasfabriek, Zutphenseweg 6 B, Deventer

Onder leiding van dagvoorzitter Talitha Muusse, ondernemer en aanjager van young professionals die duurzame projecten ontwikkelen.

In het ochtendprogramma tussen 11.00 uur en 13.00 uur laten drie prominente initiatiefnemers uit Samsø, Saerbeck en Freiburg zien hoe de centrale rol van bewoners is geweest in het proces naar energieneutraliteit en hoe deze groene energierevolutie tot een nieuw sociaal-economisch systeem heeft geleid.

Ochtendprogramma:

  • 15 – 11.45 uur: Søren Hermansen, initiatiefnemer, bewoner, ondernemer, uitgeroepen tot één van de Heroes of Environment door Time Magazine, winnaar van de Göteborg Award – de Nobelprijs op het gebied van duurzame ontwikkeling en huidig directeur van Samsø Energiakademi in Denemarken komt vertellen hoe hij met steun van de Deense overheid zijn medebewoners heeft weten te stimuleren energieonafhankelijk te worden.
  • 45 – 12.15 uur: Guido Walraven, hoofd van de klimaatneutrale gemeenschap Saerbeck laat ons zien hoe de leegstand van een munitiedepot in Saerbeck lokale investeerders, politieke partijen en bewoners bij elkaar bracht.
  • 15 – 12.45 uur: Hans-Jörg Schwander, directeur van de Innovation Academy in Freiburg zet uiteen welke duurzame energie projecten bewoners  in Freiburg hebben geïnitieerd en wat de drijvende kracht hierachter was.
  • 45 – 13.00 uur : Q en A onder leiding van Talitha Muusse

 

Lunch: 13.00 – 14.00 uur

Middagprogramma:

  • 00 – 14.20 uur: Peter Stam van Energie Coöperatie Endona licht het unieke Gridflex energieproject in het dorp Heeten (Salland) toe. Een presentatie over hoe buurtgenoten gemotiveerd zijn geraakt een nieuw energiemanagementsysteem in hun meterkast te installeren waarmee het energieverbruik realtime te volgen is. De Gridflex werkt op batterijen gebaseerd op zeezout. De bedoeling is dat een groeiend aantal buurtgenoten hun batterij aan elkaar koppelen en er zo inzicht ontstaat in verbruik van gas en elektra en de lokaal opgewekte en opgeslagen energie. Deze energie wordt dan weer lokaal ingezet. Gevolg is dat de lokale economie wordt gestimuleerd en het inzicht in energieverbruik tot :gedragsverandering  kan leiden.
  • 30 – 14.50 uur: André Zeijseink, bewoner van het dorp Loenen en initiatiefnemer van Loenen Energieneutraal toont ons hoe het met hulp van Europa gelukt is een revolverend fonds  op te zetten, dat inwoners in staat stelt te investeren in woningisolatie, zonnepanelen en andere duurzame technieken. Niet alleen zal hijj  laten zien hoe de communicatie met de dorpsbewoners is verlopen waardoor het draagvlak is vergroot, maar ook hoe de technologie van de Virtual Power Plant nieuwe kansen biedt.
  • 00 – 15.20 uur: Cyp Wagenaar van ZutphenEnergie licht toe hoe de samenwerking met de energiecoöperaties BrummenEnergie, LochemEnergie en Energierijk Voorst geleid heeft tot een groeiend draagvlak onder bewoners voor een gezamenlijke locatie voor windmolens.
  • 30 – 15.50 uur: uur: Rianne Albers-Schouten, proces manager bij Witteveen + Bos en lid van de Denktank Voorst heeft samen met andere inwoners een inspiratiedocument opgesteld over hoe de energietransitie en klimaatadaptatie in Voorst aangepakt moet worden met betrekking tot de nieuwe Omgevingsvisie. Zij licht toe welke processen worden doorlopen om deze ideeën verder uit te werken met professionals en de gemeenteraad met als doel het draagvlak voor de energietransitie in Voorst en de Cleantech Regio te vergroten.
  • 00 – 16.20 uur: : Henk Laheij, initiatiefnemer van het CPO Groenewoud over hoe het ingewikkelde proces om samen te bouwen aan een zelfvoorzienend buurtschap het gemeenschapsgevoel heeft versterkt en bewoners motiveert samen nieuwe duurzame initiatieven te ontwikkelen.
  • 30 – 16.50 uur: Ton Ceelie, energieadviseur en bewoner van de wijk Kerschoten (Apeldoorn) zal aantonen hoe hij met behulp van de methode ‘power in the house’, een laagdrempelige manier om bewoners bewust te maken van hun energiegebruik,  inwoners van deze wijk heeft weten te motiveren energieneutrale maatregelen te nemen.

 

Afsluitende borrel: 17.00 – 19.00 uur

Opgave deelname aan het symposium: secretariaat@architectuurcentrumbouwhuis.nl voor 1 maart 2018.

Organisatie: Architectuurcentrum Bouwhuis Apeldoorn  & Architectuurcentrum Rondeel Deventer

Datum

mrt 13 2018

Tijd

11:00 - 17:00

Kosten

50,-

Organisator

Architectuurcentrum Bouwhuis Apeldoorn & Architectuurcentrum Rondeel Deventer
Email
secretariaat@architectuurcentrumbouwhuis.nl

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 + 11 =

Adres
Zutphenseweg 6
7418 AJ
Deventer

Powered by