Ongelooflijk veel Energie in de (hanze) Deeleconomie

Najaar 2020, het is al weer 3 jaar geleden dat we met @DEGasfabriek de gerenoveerde panden van de oude gasfabriek in Deventer betrokken.

De zelf-rijdende “Urban Car” die me van huis ophaalde staat inmiddels aan de duurzame snellaadpaal terwijl ik in de “mixed-reality” room van @DEGasfabriek zit te dromen over wat er allemaal gebeurde nadat we in de herfst van 2016 in Deventer de energie propositie DD2020 serieus van de grond trokken.

Terwijl “Droney” m’n koffie binnen vliegt staat “Stampertje” voor mij iets lekkers te 3D-printen voor bij de koffie.

Deventer Duurzaam in 2020 – D2020

Het begon in April 2016 met een ongelooflijk idee, Deventer Duurzaam in 2020. Dat was in de tijd dat er nog energiebedrijven bestonden, mensen auto’s bezaten die je zelf moest besturen en de banken nog geen geschiedenis waren. Ondanks de alom beschikbare high-tech stak de samenleving nog hopeloos ouderwets in elkaar. De wereld leek op een dood spoor te zitten, gedreven door tot het uiterst gerekte winstdoelstellingen van grote bedrijven, starheid bij de overheid en graaiers-mentaliteit bij energiebedrijven, banken en verzekeraars.

Maar voorjaar 2016 begon er zich een kanteling af te tekenen, alsof mensen toen daadwerkelijk begrepen dat de drastische veranderingen in het klimaat, de alsmaar stijgende zorgkosten, het wantrouwen tussen grote groepen mensen en de tweedeling in de maatschappij geen toekomstperspectief boden. Dat we het roer moesten omgooien om de volgende generaties niet op te zadelen met onze onkunde, onverschilligheid en beperkingen. De crowd mobiliseerde om de gevestigde orde wakker te schudden, old-boys netwerken te negeren en de wereld drastisch te veranderen.

Gedurende deze periode, tijdens de Kansrijke Innovatie Kring (KIK) rondom het thema Deventer Duurzaam 2020 – DD2020, kwam de crowd v.d. KIK met een opmerkelijk plan.

We gaan in Deventer experimenteren met “deel-energie” om duurzaamheid te bevorderen en lokale bedrijvigheid aan te wakkeren. En … door medewerking van de overheid werd het lokale gas- en elektriciteitsnet vrijgegeven voor ons experiment. “Fuck the Rules” noemden we dat.

En, met opmerkelijk resultaat omdat we nu in staat werden gesteld ons lokale HanzeNet te realiseren.

Energieneutraal

We beschikken nu, anno 2020 over genoeg “energie technologie” om alle huishoudens in Deventer van energie te voorzien zonder nog een beroep te hoeven doen op fossiele brandstoffen. Na 4 jaar hebben 60% v.d. huishoudens zonnepanelen op het dak en zijn ook de daken van de meeste bedrijven veranderd in zonnevelden. Via de “vraag & aanbod” HanzeApp kunnen bewoners zelf kiezen waar ze hun energie aan leveren/van betrekken, ze hoeven slechts eenmalig een profiel in te vullen en de App regelt de rest. Een grote barrière voor verduurzaming was dat energie op het verkeerde moment op de verkeerde plaats “overvloedig” aanwezig is. Door nauwe samenwerking met het bedrijfsleven en MKB Deventer waren we al snel in staat rest energie zoals warmte en afvalstromen te mobiliseren, de IJssel levert inmiddels energie uit waterkracht en de Deventer Energie Coop voegt additionele energie toe vanuit de (inmiddels) 5 windmolens langs de A1. Door nieuwe opslagtechnieken te ontwikkelen beschikt het HanzeNet over genoeg voorraad om Deventer 7×24 continue van energie te voorzien en ons cloud-based HanzeGrid, gekoppeld met de App zorgt voor de optimale balans tussen vraag & aanbod. Uiteraard hebben we in Deventer al lang geen prive auto’s meer maar een “Urban-Car” programma en de HanzeApp zorgt ervoor dat deze binnen 10 minuten voor je deur staat.

Een andere grote energie-snoeper is de voedselvoorziening. Aangezien steeds meer mensen in steden wonen kunnen we dat slimmer opzetten via een lokaal voedsel netwerk, “Urban Farming”. Samen met de universiteit van Wageningen is inmiddels het eerste “boeren-in-de stad” project tot stand gekomen en dat ziet er veelbelovend uit. Voordat we hier aan begonnen wilden we wel eerst vaststellen hoe het gesteld was met de luchtkwaliteit in de stad. Vroeger moest je daarvoor allerlei metingen verrichten maar wij hebben voor een pragmatische oplossing gekozen, de duiven-patrouille.

Een paar honderd duiven voorzien van een rugzak(je) met meet-sensoren, GPS locatieservice en een WiFi zender vliegen continu door Deventer en “meten” verontreiniging. Bovendien hebben alle duiven een Twitter account waardoor we bijna real-time de luchtkwaliteit in de stad in beeld kunnen brengen. En … uiteraard worden de meetgegevens via de HanzeApp ter beschikking gesteld.

Business Model, even afrekenen

Een belangrijk gevolg van ons experiment is de verschuiving van centrale naar duurzame decentrale energie opwekking. Huiseigenaren en bedrijven worden energieleveranciers en consument tegelijk en aangezien alles en iedereen door het “Internet of Things” met elkaar zijn verbonden is het mogelijk alle transacties die plaatsvinden eenvoudig te meten en te verwerken in het systeem van HanzeNet. Er ontstaan nieuwe dynamische business modellen voor de verdeling van energie(comfort) tussen “vragers” en “aanbieders” en het HanzeNet acteert hierin als regisseur. Verder biedt deze manier van werken de mogelijkheid het schaalbare business model gemakkelijk uit te breiden met andere diensten waar sprake is van vraag en aanbod zoals b.v. zorg, beveiliging etc. (hierover meer in de volgende blog)

Versterken v.d. Duurzame Lokale Economie

Leveranciers en consumenten rekenen met elkaar af in een nieuwe lokale (virtuele) munteenheid, deHanze. Het gebruik van een lokale munt, virtueel of niet, stimuleert de lokale economie en zorgt voor meer verbondenheid in de Hanze community door het verhogen van “sociaal kapitaal”. En lokaal moet je breed zien. Je kunt b.v. met de Hanze ook een deel van een duurzame koe kopen bij een boer in de omgeving die lid is van HanzeNet. Zie b.v.  CrowdButching !  Door samen een koe te kopen is duurzaam en smakelijk vlees plotseling niet duur meer want we verwijderen een overbodige schakel in de waarde keten. Met andere woorden, we transformeren van de ouderwetse industrie gecontroleerde waardeketen in een collaboratie gedreven waardenetwerk waar de inwoners het voor het zeggen hebben. De ultieme deel-economie.

Van droom naar werkelijkheid

Plotseling hoor ik Droney aankomen met de lekkernij uit de 3D-printer! Droomde ik over Deventer 2020? Waren het virtuele beelden uit de “MR”-room of is het realiteit?

Wat maakt het uit … elk goed plan begint tenslotte met een droom!

De realisatie van de droom.

Wil jij actief meewerken het onmogelijke mogelijk te maken, samen een droom realiseren, samen te werken aan de duurzame stad van morgen?

Waar we leven, leren, werken en recreëren en op een verantwoorde manier omgaan met onze omgeving?

Doe dan ook mee met propositie DD2020 van @DEGasfabriek waar we door het inzetten van exponentiële technologie en creatieve business modellen de duurzame stad van morgen realiseren.

Stuur een mail naar willem@degasfabriek.com en wij nemen contact met je op.

Je kunt je ook HIER rechtstreeks aanmelden voor deelname aan de DD2020 propositie (Het Hanzenet) kick off op 1 september om 14:00 uur.

Adres
Zutphenseweg 6
7418 AJ
Deventer

Powered by