BIC-LAB
Het Business Innovation Campus-LAB faciliteert kennisdeling en experimenten met nieuwe technologie.
Het BIC-Lab
De wereld verandert sneller dan ooit tevoren. Overheden, ondernemingen, organisaties en onderwijs moeten en willen wel mee veranderen maar weten vaak niet hoe. Ze vragen zich af of nieuwe technologie voor bedrijven en organisaties en nieuwe business modellen een innovatieve, waardevolle rol kunnen spelen voor mens, milieu en maatschappij. Het BIC-LAB helpt hen met deze zoektocht middels kennisdeling en praktische experimenten met nieuwe technologie die leiden tot kansrijke oplossingen.
Benieuwd? Lees verder of kom langs in het BIC-LAB van De Gasfabriek!
Onze Werkwijze
Het BIC-LAB is voor de hierboven genoemde partijen een sparring-, kennis- en ontwikkelpartner om met nieuwe technologie innovatieve toepassingen voor uw organisatie te ontwerpen. Met een fysiek lab op het terrein van De Gasfabriek in Deventer, voorzien van de nieuwste apparatuur, verkennen we met elkaar kansrijke mogelijkheden. Onze business- en technologie specialisten helpen u door interactieve kennissessies en het ontwikkelen van waardevolle praktische prototypes.
Van lab naar live
Nadat het prototype succesvol is gevalideerd hebben we de kennis en tools om deze door te ontwikkelen tot een operationeel en werkend product.
Onze menukaart
Ook benieuwd wat digitale technieken voor jou kunnen betekenen voor innovatie in jouw organisatie? Je kunt bij het BIC-LAB terecht voor de volgende activiteiten. Meer weten of een afspraak maken? Neem dan contact op.
Het BIC-LAB wordt mede mogelijk gemaakt door Inversable B.V.
DEEL 1: AANBOD EVENTS
1. STARTUP CAFÉ’S
- Voor wie? Studenten, start- en scale-ups.
- Wat? Een nuttig en aangenaam info- en ontmoetingscafé met een thema en spreker.
- Resultaat? Info-, kennis- en netwerk omtrent tech & business
- Hoe lang? Avondbijeenkomst van ca 2 uur
2. HACKATHONS
- Voor wie? Studenten en bedrijven/organisaties.
- Wat? Een opdrachtgever definieert een of meerdere casussen en deelnemers hacken een quick prototype tech-oplossing in elkaar.
- Resultaat? Diverse quick-prototyping oplossingen die gepresenteerd worden.
- Hoe lang? Een halve tot hele dag (max 24 uur)
3. DIGI-DATA PRESENTATIES
- Voor wie? Bedrijven en organisaties die (meer) data- bewust en -gestuurd willen werken.
- Wat? Presentatie van de waarde en toepassingen van data en data-gedreven werken/beleid en interactie over de mogelijkheden en kansen.
- Resultaat? Meer kennis en bewustzijn van de toepassingen en opportunity’s van data.
- Hoe lang? Bijeenkomst van 2 uur
4. WAKE-UP CALL SESSIES
- Voor wie? Bestuur, directie en management
- Wat? Een ‘BIG BANG’ presentatie over de invloed, mogelijkheden en de disruptieve kracht en macht van nieuwe technologieën en data.
- Resultaat? Bewustwording van zowel de dreigingen als kansen mbv disruptieve technologie.
- Hoe lang? Bijeenkomst van 2 uur
DEEL 2: AANBOD Kennisdeling
1. MASTERCLASS
Voor wie? Business-developers, directies, overheden en studenten
Wat? Tech-Talk en discussie over de technologie toepassingen en mogelijkheden voor bedrijven en organisaties.
Resultaat? Concrete ideeën en kansen om oplossingen en producten te ontwikkelen mbv technologie.
Hoe lang? Bijeenkomst van 2 a 3 uur
2. INNOVATIE EXPEDITIE
Voor wie? Uw bedrijf heeft nu nog goed lopende business maar u en uw mensen willen weten wat er gaande is in de wereld op het vlak van technologische-, digitale- en data- ontwikkeling om innovatief te kunnen blijven acteren.
Wat? We laten u en uw team(afvaardiging) zien en ervaren welke technologische ontwikkelingen er allemaal zijn.
Er wordt gediscussieerd over de invloed hiervan op uw business en vervolgens wordt er nagedacht over hoe deze technieken kansen kunnen bieden voor innovatieve product- en business ontwikkeling.
Resultaat? Een scherpe kijk op de (technologische) ontwikkelingen op de markt en de invloed op uw huidige businessmodel. Diverse visies en kansen worden verkend en de meest interessante, kansrijke vormen input voor uw innovatiebeleid en activiteiten.
Hoe lang? 1 dag (8 uur)
3. WORKSHOPS (10 – 20 personen)
Voor wie? Business-developers, directies, bestuurders, zelfstandig ondernemers, studenten en product ontwikkelaars.
Wat? Voorlichting over nieuwe digitale technologieën. Naast uitleg over de technische basis gaat het vooral ook over de concrete toepassingen die met deze technologieën mogelijk zijn. U heeft hierbij onder andere keuze uit
– De waarde en toepassing van Blockchain technologie in je organisatie.
– AI als slimme collega voor notarissen, accountants en fiscalisten.
– Data en AI inzetten voor strategisch inzicht en besluitvorming.
– Data is het nieuwe Goud voor organisaties.
– Data Begrijpen, Borgen en Benutten binnen je organisatie.
– Met gebruiksvriendelijk UX Design bereik en bedien je je user-gebruiker.
De workshops kunnen zowel in het BIC-LAB van De Gasfabriek als op locatie worden gegeven
Resultaat? Een goede indruk van de technische achtergrond van het onderwerp en een idee van concrete mogelijkheden die de techniek kan betekenen.
Hoe lang? 2 uur per workshop, voor max. 20 personen.
4. BUSINESS- EN INNOVATIECONSULTING
Voor wie? Business-developers, directies, bestuurders, zelfstandig ondernemers en product ontwikkelaars die serieus willen sparren over de innovatiekansen mbv technologie.
Wat? We nemen allereerst uw huidige business en/of vraag door en gaan van daaruit diverse perspectieven en ontwikkelingen bekijken en beoordelen.
Vervolgens geven we een schets van de mogelijkheden waaruit samen met u de meest interessante top 3 wordt samengesteld.
Vanuit hier worden concrete suggesties en ideeën opgesteld waarmee en hoe u verder kunt.
Resultaat? Een concreet idee voor een nieuw en innovatief product of dienst voor uw bedrijf.
Hoe lang? 1 dagdeel (4 uur)
DEEL 3: AANBOD ONTWIKKELING
1. HAALBAARHEIDSONDERZOEK DATA
Voor wie? Bedrijven en organisaties die willen achterhalen of het gebruik van AI & Data voor hun interessant en waardevol is.
Wat? Uitleg van de huidige stand van zaken rondom AI en data. Een werksessie om te laten zien waar de klant nu staat. Een zgn ‘gap-analysis’ om concreet zicht te krijgen op wat een klant met AI en data zou kunnen en wat het oplevert.
Resultaat? Een rapportage met de huidige stand van het bedrijf en concrete kansen en stappen voor een next-step experiment die leidt tot een prototype.
Hoe lang? 2 tot 3 dagdelen (van ca 4 uur)
2. KIK KENNIS INNOVATIE KRING
Voor wie? Bedrijven en organisaties die beseffen dat de wereld en de maatschappij er in de toekomst anders uit gaat zien onder invloed van veranderende behoeften, innovatieve technologie en disruptieve concurrentie. Ze willen niet afwachten maar proactief en toekomstgericht acteren.
Wat? Een KIK is een brainstormformat om met een grote groep mensen (max 25) gestructureerd over nieuwe organisatie- of business modellen voor een bepaald thema na te denken. Op basis van een toekomstvisie worden nieuwe formats, producten en businessmodellen bedacht.
Resultaat? Een aantal op een toekomstvisie gebaseerd concrete proposities voor uw bedrijf of instelling. Een voorstel voor een concreet vervolg.
Hoe lang? 1 dagdeel (3 a 4 uur) voor de KIK zelf en 4 uur verslag en evaluatie.
3. PILOT VALIDATIETRAJECT
Voor wie? Bedrijven en organisaties die willen experimenteren met de nieuwste technologische ontwikkelingen (zoals Blockchain, Internet of Things, Augmented en Virtual Reality, Artificial Intelligence en Machine-learning) maar zelf de kennis en specialisten niet in huis hebben.
Wat? In een verkennend gesprek wordt besproken met welke technologie er geëxperimenteerd zal worden en welk eindresultaat er wordt verwacht. Er wordt een duidelijke planning opgesteld met regelmatig mid-term-meetings.
De uitvoer van de pilot en het testen vindt zoveel mogelijk binnen uw organisatie en met medewerking van uw mensen plaats.
Resulaat? Na de pilot worden de resultaten gepresenteerd en geëvalueerd hetgeen de basis vormt voor eventuele afspraken over het vervolg naar een poc proof of concept-fase of een productiefase.
Hoe lang? Afhankelijk van de omvang van de pilot. Streeftijd 3-6 mnd.