De Gasfabriek is anders

We staan aan het begin van de vierde industriële revolutie. De wereld verandert razendsnel. Ieder bedrijf, elke organisatie vindt zichzelf de komende 10 jaar opnieuw uit. Innovatie is niet langer beter, sneller en goedkoper, maar is anders. Incrementele innovaties zijn niet het antwoord. We zullen radicaal moeten innoveren om te overleven. Maar dat laatste is de meeste bedrijven niet gegeven…

Corporate cannibalism

Onze wereld verandert zó snel, dat grote corporates het tempo lastig bijhouden. Radicaal innoveren is jezelf vernietigen en opnieuw uitvinden. In de Engelstalige literatuur spreken ze over corporate cannibalism. Er zijn weinig succesvolle voorbeelden van corporate cannibalism.

Uber is een taxibedrijf, zonder taxi’s.  AirBnB is een hotelketen, zonder hotels.

Als incubator innoveren

Het starten van een incubator lijkt voor bedrijven een logisch antwoord in de zoektocht naar radicale innovatie. Incubators bestaan niet zelden uit startende bedrijven die potentieel een bedreiging vormen. De bedreiging in eigen huis halen, maakt de bedreiging minder bedreigend. Hier schuilt direct ook het gevaar. Een concurrent in eigen huis is niet langer een concurrent. Maar hoeveel ruimte krijgt een concurrent om zich te ontwikkelen? Vaak minder dan nodig is om de business echt kapot te maken. Het is een natuurlijke neiging om bedreigingen te kopen en onschadelijk te maken.

We leven in het tijdperk van de startups. Het is hip om een bedrijf te starten of ervoor te werken. Overal zijn plekken gecreëerd waar startups in een beschermde omgeving zich kunnen ontwikkelen en zichzelf kunnen presenteren aan durfinvesteerders. Met geld van deze venture capitalists krijgt de startup de kans om zich te bewijzen. Maar de gasfabriek doet dat anders…

De Gasfabriek is geen durfinvesteerder, het is ook geen incubator en het is zeker geen verhuurder van vierkante meters. DeGasfabriek is anders.

De Gasfabriek is een broedplaats

DeGasfabriek brengt corporates in contact met startups. Samen spelen ze een ‘serious game’. De startups vormen samen een virtuele incubator die zichzelf tot taak stelt de corporate te vernietigen. Niemand betaalt een ander, dus het spel wordt niet beïnvloed door onderlinge afhankelijkheden.

Corporates worden wel uitgedaagd samen te werken met de startups. De startups in De Gasfabriek worden niet direct gefinancierd door durfinvesteerders, tenminste dat is niet de bedoeling. De startups proberen eerst samen met, en met gebruikmaking van, de reputatie van de corporate te overtuigen om mee te doen.  Doel is om zo snel mogelijk en zo goedkoop mogelijk de propositie van de startup te valideren.

Gevalideerde proposities van de samenwerkende startups in de virtuele incubator hebben uiteindelijk financiering nodig om te kunnen schalen en professionaliseren. De Gasfabriek probeert de corporate te overtuigen om financier te worden van de virtuele incubator.  Een doorsnee venture capitalist brengt geld in, een corporate brengt behalve geld potentieel ook markt en reputatie in. De corporate krijgt een samenwerkende en bewezen incubator en de startups krijgen een partner die meer dan geld meebrengt.

Bron: 5 Great Lessons on Scrappy Innovation for Big Companies Like GE

Adres
Zutphenseweg 6
7418 AJ
Deventer

Powered by