Interview met Marco Scholten van Voorstroom

“We hebben een prachtige basis gebouwd met Voorstroom. Nu is het tijd om verder te groeien.”

Hij is een van de allereerste startup-ondernemers op het terrein van De Gasfabriek. Amper twee jaar na het begin is de startup van Marco Scholten al bijna geen startup meer te noemen. Met Voorstroom biedt hij energiecoöperaties software om nieuwe projecten op te zetten en ondersteuning te bieden in de gehele levenscyclus. Zijn bedrijf groeit ook en hij had nooit op een andere plek willen zitten. “De meeste startups bij het business innovation center van De Gasfabriek werken op het snijvlak van innovatie en techniek. Er zijn allerlei tools en technieken ontwikkeld om met elkaar te komen tot innovatie. Hieruit is ook het idee voor Voorstroom ontstaan. Een betere plek kon ik niet bedenken.”

 

Regieplatform

“Voorstroom is een regieplatform voor energiecollectieven. Ons doel is om iedereen in staat te stellen een lokaal duurzaam energiebedrijf te starten en te laten groeien. Veel van de bestaande energiecoöperaties zijn ontstaan vanuit idealisme. Vaak gaat het om vrijwilligers, is er beperkte tijd en werken ze met een beperkt budget. Het wiel wordt vaak opnieuw uitgevonden. Maar dat is niet schaalbaar en daar willen we een oplossing voor bieden met Voorstroom.

We ontwikkelen een regieplatform dat de gehele levenscyclus van duurzame projecten in kaart brengt met al zijn complexiteit en daar structuur in aanbrengt en daardoor vereenvoudigt. We draaien het ook om: het is niet de coöperatie die de software aanstuurt, maar Voorstroom die de verschillende betrokken partijen aanstuurt. De software zorgt ervoor dat de juiste informatie op het juiste moment beschikbaar is. Daarnaast zorgt het platform ervoor dat de deelnemers beter worden geïnformeerd, en dat je als deelnemer in het collectief helder hebt wat het jou tot nu toe heeft opgeleverd.”

 

Het hele proces ondersteunen

“We willen het makkelijker en aantrekkelijker maken om je te verbinden aan een energiecoöperatie. Op dit moment hebben we verschillende modules gebouwd zoals de inschrijfmodule. Deze module kun je als coöperatie integreren in je website, zodat de geïnteresseerde heel gemakkelijk kan zien wat het hem kost om aan te sluiten en wanneer zijn investering is terugverdiend. Uiteindelijk willen we het hele proces ondersteunen. Dan is het zo gemakkelijk om een coöperatie op te zetten en je daarbij aan te sluiten, dat iedereen dit moeiteloos kan doen.”

 

Vliegende start

“Zonder De Gasfabriek was ik nooit zo ver gekomen als waar ik nu ben. Het netwerk van De Gasfabriek brengt je in contact met de juiste mensen. Met de kennis en ervaring van de mensen bij De Gasfabriek maak je bepaalde fouten gewoon niet. Plus, doordat je met meerdere startups bij elkaar zit, creëer je kruisbestuiving. Je gaat in gesprek en leert ontzettend veel van elkaar.”

 

Toekomstdromen Voorstroom

Dromen voor de toekomst heeft hij, zonder twijfel. “De afgelopen jaren zijn we hard gegroeid met Voorstroom. We zijn nu met drie medewerkers en zijn nog continu bezig met het ontwikkelen van het platform. Een andere startup waar we een rol in spelen is HanzeNet, ook een softwareplatform. Hiermee willen we het mogelijk maken om energie direct aan elkaar te leveren, zonder tussenkomst van een centrale autoriteit. Dat is los te zien van Voorstroom, maar het sluit ook perfect op elkaar aan.

Het vereenvoudigen van iets dat heel complex is, dat spreekt me enorm aan. Ik ben hier nog lang niet klaar mee. Ondernemen zit in mijn bloed en het is tijd voor de volgende stap. De basis staat, nu moeten we verder groeien.”

Meer artikelen lezen? Kijk op de blogpagina voor het laatste nieuws.

Adres
Zutphenseweg 6
7418 AJ
Deventer

Powered by