Samenwerking Gasfabriek startup Voorstroom met Ecostroom

Ecostroom is één van de zeven coöperaties die deelnam aan de pilot van Voorstroom. Een ambitieuze coöperatie, die de afgelopen jaren veel projecten heeft gerealiseerd. Na het afronden van de pilot besloten zij door te gaan met Voorstroom. Joris van Vuure, bestuurder Ecostroom, vertelt over hoe zij als coöperatie tot dit punt zijn gekomen en over de samenwerking met Voorstroom.

Ecostroom
‘Ecostroom is ontstaan doordat Noortje van Kleef, voorzitter Ecostroom, merkte dat er in de GWL-wijk in Amsterdam (voormalige terrein van de Gemeente Waterleidingen in Amsterdam) veel bewoners waren die zelf hun energie wilden opwekken, maar geen geschikt dak hadden hiervoor. Het dak van de nabijgelegen Praxis bood uitkomst. Wij hebben vervolgens veel tijd gestoken in het werven van leden en het winnen van het vertrouwen van de bewoners bij ons eerste project. De coöperatie GWL-Ecostroom werd opgericht. Deze coöperatie is zeer rendabel voor de leden en de Praxis is ook erg blij met Ecostroom.’

Groei
‘Na dit project hebben we besloten om de opgedane kennis en ervaring verder in te gaan zetten en inmiddels groeien we snel verder. Om te kunnen groeien als coöperatie heb je verschillende competenties nodig. Wij hebben veel kennis en kunde in huis en zorgen er altijd voor dat we de zaken die we niet kunnen, uitbesteden. Een coöperatie heeft een zekere professionaliteit nodig om het vertrouwen van bewoners te winnen. Verder is het ook de bereidheid om veel uren te maken en te investeren in de organisatie, dan kun je groeien.’

Rabobankmodel
‘Ecostroom.nu is een coöperatie die werkt volgens het Rabobank model. Projectcoöperaties worden lid van Ecostroom.nu maar zijn verder onafhankelijk. De verschillende projectcoöperaties hebben gezamenlijk meer dan 500 leden.’

Voordelen Voorstroom
‘Na de pilot waren we erg geïnteresseerd in de app van Voorstroom en de verlichting van de administratieve lasten die de postcoderoosregeling met zich meebrengt. De app straalt professionaliteit uit naar de leden. Zij kunnen hiermee hun opwek dagelijks volgen en vrienden, familie, kennissen en buren vertellen over Ecostroom, mede doordat zij hun deelname in de coöperatie kunnen laten zien. Daarnaast neemt Voorstroom administratief werk uit handen. Het verstuurt automatisch verzoeken naar energieleveranciers en houdt de opwek van de deelnemers bij. We gebruiken het onder andere voor onze ledenadministratie.’

Toekomst
‘We zien dat we momenteel flink doorgroeien en dat er nog een wereld te winnen is in de verduurzaming. De volgende mijlpaal is het duizendste lid en daarna groeien we gewoon hard door.’

Meer informatie
Meer weten over Ecostroom? Bekijk dan de site www.ecostroom.nu en hun filmpje over de Westergasfabriek.


Panoramafoto van de Gashouder

Adres
Zutphenseweg 6
7418 AJ
Deventer

Powered by