2023 is begonnen en begint met goede voornemens!

Ambitieuze Gasfabriek is klaar voor de volgende stap De succesvolle innovatiecampus van de Gasfabriek wil doorgroeien en heeft duidelijke ambities voor de nabije toekomst. De Gasfabriek is eind 2015 gestart met een paar enthousiaste ondernemers, die een droom hadden om in de oude gebouwen op het gasfabrieksterrein een ecosysteem te creëren waarin mensen met innovatieve […]

2023 is begonnen en begint met goede voornemens!

Ambitieuze Gasfabriek is klaar voor de volgende stap

De succesvolle innovatiecampus van de Gasfabriek wil doorgroeien en heeft duidelijke ambities voor de nabije toekomst.

De Gasfabriek is eind 2015 gestart met een paar enthousiaste ondernemers, die een droom hadden om in de oude gebouwen op het gasfabrieksterrein een ecosysteem te creëren waarin mensen met innovatieve ideeën de mogelijkheid krijgen om een bedrijf te starten. Samenwerken, elkaar inspireren, helpen en uitdagen, was daarbij het belangrijkste uitgangspunt. Het bleek een succesvolle aanpak. De Gasfabriek trekt inmiddels kennis- en innovatietalenten uit het hele land aan.

Daarom wil de Gasfabriek doorgroeien in het gebied tussen sluis en snelweg. Innovatie blijft daarbij het centrale thema, met een focus op informatietechnologie als kennisdomein. Het streven is om de campus te vullen met IT-technologie, creatieve beroepen, cultuur en ondernemerschapsonderwijs.

Omdat de vier gebouwen op het gasfabriek terrein zelf inmiddels helemaal vol zitten is in januari 2022 het voormalige kantoor van de Gasunie aan de overzijde van de straat overgenomen. Na verwerving van dit nagenoeg geheel gevulde Gasuniegebouw is het tijd voor een volgende stap. De Gasfabriek heeft een optie op het terrein van Hartenaasje en er zijn verregaande plannen voor nieuwbouw tussen het oude Essentkantoor en de Zutphenseweg. Er wordt naar gestreefd nog in 2023 met de bouw hiervan te starten.

Afbeelding 1. De Gasfabriek Campus in ontwikkeling. 

Om ruimte te bieden voor verdergaande groei kijkt de Gasfabriek ook naar het aangrenzende voormalige Akzo terrein van S-Park. De Gasfabriek ziet grote kansen om ook op een deel van dat terrein een bijdrage te leveren aan een duurzame economische ontwikkeling, met kennis, IT, techniek en innovatie als fundament. De wens om stap voor stap uit te bereiden op het S-Parkterrein is inmiddels kenbaar gemaakt aan HMO en de gemeente.

Hoe mooi zou het zijn om aan de oevers van de IJssel bedrijvigheid, onderwijs, startup ondernemerschap en ontspanning te combineren. Je moet durven dromen en de droom van de initiatiefnemers van de Gasfabriek werkt al.

De Gasfabriek heeft de wens om de innovatiecampus voor Deventer groter en nog waardevoller te maken. Niet alleen door de innovatieve bedrijven van morgen hier te laten ontstaan die een aantrekkende werking hebben op studenten en young professionals. Maar ook door het terrein aantrekkelijk te maken voor cultuur, onderwijs en recreatie. Dat kan concreet vorm krijgen door de bouw van een gashouder, een rond gebouw waarin vroeger gas opgeslagen werd. Deze is goed te gebruiken als podium voor cultuur, als collegezaal voor het onderwijs of studio voor tv-opnames. Daarnaast wordt gedacht aan een strandtent op dijkhoogte, waarin ondernemers kunnen brainstormen, studenten kunnen feesten en sportclubs kunnen ontspannen. En last but not least ziet de Gasfabriek grote meerwaarde in een centrum voor buitensport, uiteraard in samenwerking met de kanovereniging.

Afbeelding 2: Artist impression gemaakt door Architecten_Lab van de doorontwikkelde Gasfabriek Campus.

De campus van vandaag is vol en er zijn wachtlijsten. De Gasfabriek huisvest meer dan 60 bedrijven, is gastheer voor 80 á 100 kleine en grote events per maand, biedt werk aan meer dan 400 mensen en wil niets liever dan bedrijven die nu op de wachtlijst staan de mogelijkheid te bieden om aan te sluiten en gebruik te maken van het ecosysteem.

De Gasfabriek gaat door en is nog lang niet klaar.

Gerelateerd nieuws

Burgemeester Ron König opent Gebouw X

Burgemeester Ron König opent Gebouw X

Gebouw X, het allernieuwste gebouw op De Gasfabriek Campus is geopend door Burgemeester Ron König. Ook in 2024 blijft de vraag naar ruimte voor innovatie en business toenemen. Met de opening van Gebouw X, THE NEXT BIC STEP van Business Innovation Campus (BIC) De Gasfabriek, wordt niet alleen voldaan aan die vraag, maar breidt de Kennisas van Deventer zich verder uit.

Lees meer

Adres
Zutphenseweg 6
7418 AJ
Deventer

Powered by