Interview met Rob ten Berge over ondernemen en innoveren binnen De Gasfabriek

Rob ten Berge: “Wij ontwikkelen geen innovaties die beter, sneller en goedkoper zijn, maar totaal andere businessmodellen met nieuwe, schaalbare  IT-Technologie” .

Brandeniers ging in gesprek met Rob ten Berge, één van de founding partners van de Gasfabriek. Rob was vanaf het begin betrokken bij de opzet. Rob heeft in zijn loopbaan de nodige kennis opgedaan van IT-technologieën. Zijn flinke saleservaring en enorme netwerk als ondernemer/eigenaar van een IT-consultancy onderneming ( ca. 45 consultants, einde 2018 overgedragen), was een goede basis om samen met de andere founding partners het ecosysteem van de Gasfabriek neer te zetten.

Bijna vier jaar nadat de voormalige Gasfabriek in Deventer nieuw leven is ingeblazen kijken we terug op de afgelopen jaren. Is Rob tevreden met de bereikte mijlpalen, of heeft hij nog ambitieuze plannen met de Gasfabriek? Waar ziet hij zichzelf met het business innovatiecentrum de komende jaren? 

Welke rol heb jij als ondernemer de afgelopen jaren vervuld?
“Ik ben mij als ondernemer altijd bewust geweest van mijn plek. In het begin van mijn ondernemende carrière was ik middenvelder én spits.  Er werd verwacht dat ik goed schakelde met de flanken, maar ook dat ik doelpunten maakte. Net als in de voetballerij speel je met een team. Zo had ik naast mijn rol als manager/coach ook zelf nog de rol als speler. Als ondernemer en oprichter bouw je aan je team en zorg je voor gezonde doorstroming. Ik heb mij altijd op mijn best gevoeld tussen de teamleden. Hierbij is het belangrijk om tijdig meer ruimte te geven aan jongere, wendbare spelers en de ervaring met je team te delen. Flexibiliteit en het vermogen om aan te passen, is van groot belang, helemaal als ondernemer. Een mooi voorbeeld hiervan is mijn huidige rol in de Gasfabriek. Vanwege mijn ervaring coach ik jonge ondernemers met een startup, Voorstroom is daar een voorbeeld van. Voorstroom is een IT-platform en helpt energiecollectieven bij het professionaliseren en automatiseren van de administratieve processen. Inmiddels zijn meer dan 40 energiecollectieven aangesloten op het Voorstroom platform en is er een partnership met Greenchoice.

Ik heb een groter netwerk en trackrecord dan de startups, maar ik heb niet de diepe inhoudelijke kennis van de allernieuwste IT-Tech innovaties. Door mijn ervaring ben ik in staat om corporates aan te trekken en samen met de startups  innovatieve proposities te ontwikkelen. Door deze manier van samenwerken houden we het ecosysteem van de Gasfabriek levend en vooral uitdagend.”

Wat bedoel je met het ecosysteem van De Gasfabriek?
In de Gasfabriek geloven we in kruisbestuiving. Door kennis, ervaring en netwerk met elkaar te delen, kom je verder. We werken hier aan nieuwe concepten met studenten, corporates, overheid en onderwijs. Je ziet dus letterlijk mensen in “blauwe pakken” , enthousiast samenwerken met studenten en ondernemers met sneakers en hoodies. Juist deze mix van skills en persoonlijkheden leidt vaak tot nieuwe en mooie inzichten en geeft mij veel voldoening en plezier in mijn werk.

Dit allemaal op een prachtige plek, de Gasfabriek Campus! Een mooie combi van historisch erfgoed en een pragmatisch verbouwd kantoorpand. Alle ruimten zitten al vanaf het begin in 2016/2017 helemaal vol! Hoe dat komt? De ondernemingscultuur, de vibe is hier anders dan op een willekeurige andere locatie. Natuurlijk was alles in het begin nog niet perfect en zaten we in soort van anti-kraakpand, maar vooral vanuit deze periode is er een ondernemende cultuur ontstaan en is deze een magneet voor vele nieuwe ondernemingen. Ik ben trots dat we samen en vooral dankzij de altijd enthousiaste inzet van ons team, van een verlaten industrieterrein een bruisend trefpunt voor ondernemerschap hebben neergezet.” 

Naast de Gasfabriek Campus is er ook het Business Innovatie Center. Wat houdt dit precies in?
“In het Business Innovatie Center focussen we puur op innovatie. Dit doen we op een aantal gebieden die je samengevat ‘new tech’ kunt noemen. Denk hierbij aan technologieën zoals blockchain, artificial intelligence en internet of things. Wij creëren graag nieuwe, veelal disruptieve businessmodellen op basis van schaalbare IT. Wij ontwikkelen geen innovaties die beter, sneller en goedkoper zijn, maar willen totaal andere businessmodellen creëren die een grote impact hebben op de bestaande. Dit doen we niet alleen met de inzet van startups, maar we denken ook met corporates mee hoe zij hun bestaande businessmodellen kunnen innoveren.”

Heb je nog wensen voor De Gasfabriek?
“Ik wil de Gasfabriek blijven ontwikkelen, passend bij de innovatiepartners en campusbewoners. Drie jaar geleden zaten we in een koude gang van huis meegebrachte koffie te drinken. Dat had zijn charme, en reeds in deze periode  zijn er corporates en grote overheidsinstellingen partner geworden. Wij willen professionele partners aantrekken om impact te hebben met de schaalbare “techoplossingen” en nieuwe businessmodellen die we ontwikkelen. Daarnaast zijn we nog volop in beweging met gebiedsontwikkeling, uitbreiding en verbetering van de huidige gebouwen. Het concept van De Westergasfabriek is hierin wel een voorbeeld voor mij. Qua naamsbekendheid hebben we de afgelopen jaren regionaal terrein gewonnen, maar een imago zoals de Westergasfabriek heeft, hebben wij nog lang niet. En als je kijkt naar de ontwikkeling van de horeca en de creatieve aspecten daar, kunnen wij nog mooie stappen maken. We gaan niet stilzitten, maar willen doorknallen.”

Adres
Zutphenseweg 6
7418 AJ
Deventer

Powered by